Ovca jede © Agromedia

Ukoliko je ishrana ovaca siromašna vitaminima i mineralima koji su potrebni svakoj jedinki za normalno funkcionisanje, ili ukoliko unose malu količinu hrane na dnevnom nivou, mogu se javiti bolesti ovaca koje izazivaju teške posledice po zdravlje istih, a ponekad i njihovo uginuće. Ovo su tri najčešće bolesti koje uzrokuje loša ishrana. 

Hipokalcemija

Postoji nekoliko faktora koji utiču na pojavu hipokalcemije. Neki od njih su nagle izmene u ishrani, nehranjenje životinja duži vremenski period, loše izbalansirana ishrana pred kraj bremenitosti.

Potreba za kalcijumom je kod ovaca najviše izražena u poslednje tri do četiri nedelje bremenitosti. Biljna ishrana koja im je obezbeđena ne sadrži dovoljno kalcijuma pa se on mobiliše iz kostiju ovaca.

Ova bolest koja nastaje usled smanjenja kalcijuma u krvi ovaca se može javiti kod svih rasa. Hipokalcemija je u znatnoj meri izražena kada ovca nosi dva jagnjeta i tada su joj potrebe za kalcijumom i fosforom duplirane.

od starijih ovaca bolest se javlja zbog teže mobilizacije kalcijuma iz kostiju.

Simptomi obuhvataju grčenje mišića i njihovo podrhtavanje, otežano hodanje i ubrzano disanje. Vremenom ovce ne mogu da stoje, naslonjene su na grudnu kost, a u krajnjim fazama dolazi do paralize i kome jedinki.

Na hipokalcemiju se uspešno može uticati davanjem dovoljne količine kalcijuma jedinkama na dnevnom nivou, ali i obezbeđivanjem dovoljne količine vitamina D, kao i pravilnim odnosom fosfora.

Takođe, neophodno je postupno navikavanje jedinki na koncentrate 6 nedelja pred jagnjenje.

Acidoza rumena

Na pojavu ovog oboljenja utiče prekomerno i naglo uzimanje zrna žitarica , repnih rezanaca i zelenog kukuruza. Izaziva velike gubitke uzgajivačima ovaca jer uzrokuje uginuće grla.

Kod naglog uzimanja gorenavedene ishrane dolazi do pojave dijareje i bolova u stomaku. Ovce gube apetit, javlja se šepavost i na kraju koma.

Prevencija uključuje davanje koncentrata u manjim količinama više puta. Takođe, nakon što se primete znaci acidoze potrebno im je uvrstiti u ishranu kabasta hraniva, pa tek onda ravnomerno povećavati količine koncentrata.

Ovce © Agromedia

Toksemija

Bolest izaziva manjak glukoze u organizmu. U krvi ovaca usled toksemije pada nivo magnezijuma, kalijuma i gvožđa, a raste azot. Toksemiju može izazvati i stres uzrokovan naglom promenom ishrane, transportom ili strižom. Bolest je prisutna u poodmakloj bremenitosti, u većoj meri kod jedinki koje nose dva ili tri jagnjeta.

Manifestuje se gubljenjem apetita, ovce su slabe, teže dišu. Zbog nemoći da stoje, ovce leže na grudnoj kosti i ne mogu same da se podignu. Iz nozdrva im se može javiti sluz, a ukoliko se jedinka ne leči bolest rezultira njenom smrću.

Kada je u pitanju prevencija ove bolesti ovcama je neophodno obezbediti dovoljnu količinu ugljenih hidrata u ishrani. Kako se bolest često javlja kod mršavih ovaca koje su oskudno hranjene, potrebno je da se njihova ishrana proceni stvaranjem grupa prema kondiciji. Ishranu je potrebno prilagoditi i broju fetusa koji se može otkriti ultrazvukom.

Kao dobra mera prevencije preporučuje se davanje sirupa od kukuruza ovcama.